Normal_handen-2

Kleinschaligheid, maatwerk en persoonlijke inspraak zouden voorop moeten staan bij zorg in de buurt, omdat dat betere zorg oplevert voor degenen die dat nodig hebben. Dat meldt de PvdA in een persbericht.

Ook veel wethouders en gemeenten erkennen dat kleinschalige initiatieven in de buurt leiden tot betere zorg. Daarom wil de PvdA wettelijk vastleggen dat gemeenten en zorgverzekeraars samenwerken om kleinschalige zorginitiatieven in de buurt mogelijk maken. Daarnaast moeten er zorgverenigingen tot stand komen waarin mensen die zorg nodig hebben samen met zorgverleners bepalen hoe de zorg wordt georganiseerd. Dit staat in het actieplan 'Zorg kleinschalig en dichtbij' dat Tweede Kamerlid Otwin van Dijk vandaag samen met verschillende PvdA-lijsttrekkers presenteert.

De politieke partij wil de zeggenschap over zorg in handen geven van de mensen om wie het gaat. Daarom moeten zorgprofessionals weer zelf kunnen beslissen en niet gehinderd worden door onnodige beleidsnota’s, bureaucratie en bedrijfsjargon. Van Dijk: 'Dat kan met de zorgvereniging. De oude kruisvereniging in een modern jasje. Mensen die zorg nodig hebben en zorgverleners zijn samen eigenaar van zo'n zorgvereniging. Niet langer grote zorgmolochs, maar kleinschalige verenigingen met directe zeggenschap voor mensen zelf.'

Volgens Van Dijk bruist het in veel gemeenten al van de nieuwe kleinschalige initiatieven, zoals zorgverenigingen, nieuwe wooninitiatieven, dorpen die het verzorgingshuis 'adopteren', wijkteams die de versnipperde zorg oplossen, vrijwilligersinitiatieven. 'Zulke initiatieven moeten we steunen en mogelijk maken, omdat de zorg er gewoonweg beter van wordt. We moeten de zorg weer in handen geven van de mensen om wie het gaat', aldus Van Dijk.

© Nationale Zorggids