Logo_logo-l

Meer onderzoek naar de zeer veel voorkomende hersenziekte CAA, die leidt tot dementie, verlammingen en de dood, is het doel van de Dutch CAA Foundation die op 22 maart van start gaat in Rotterdam. 1 op de 4 mensen boven de 60 krijgt deze ongeneeslijke hersenziekte en het aantal blijft toenemen. Onderzoek is hard nodig omdat in Nederland een erfelijke vorm van CAA voorkomt. Dit meldt de Dutch CAA Foundation. 

De Foundation gaat van start met een CAA Diner in Rotterdam. Het doel van de organisatie is het inzamelen van geld om onderzoek naar de hersenziekte te financieren. Dit onderzoek, aldus de Foundation, is zeker belangrijk in Nederland omdat de erfelijke variant van CAA al tijdens het leven met zekerheid vastgesteld kan worden. Mede doordat CAA jarenlang niet tijdens het leven gediagnosticeerd kon worden is er nog weinig bekend over de hersenziekte en hoe die te behandelen. Onderzoekers hopen dan ook antwoorden te vinden door de erfelijke patiënten te onderzoeken. 
 
Cerebrale Amyloid Angiopathie is een ziekte die zich afspeelt in de kleine bloedvaten van de hersenen. Amyloid, giftig eiwit, hoopt zich op in de bloedvaten en veroorzaakt daardoor herhaaldelijke hersenbloedingen en infarcten. Al vastgesteld is dat een kwart van alle hersenbloedingen bij oudere mensen veroorzaakt wordt door CAA. In toenemende mate wordt de ziekte ook onderkend als de belangrijkste oorzaak voor verlies van hersenfuncties en dementie. 
 
Wetenschappers van onder meer het Leids Universitair Medisch Centrum zullen toespraken houden op de benefietavond. Het LUMC is het enige ziekenhuis in de wereld dat onderzoek doet naar de Nederlandse erfelijke variant van CAA. Ook is er een veiling, een loting en er worden optredens georganiseerd. Daarnaast zijn er CAA-dragers aanwezig. De benefietavond vindt plaats in de Schiecentrale in Rotterdam.  
 
© Nationale Zorggids