Normal_opa_oudjes_kletsen_bejaarden_praten

Naarmate mensen ouder worden blijken ze vaak een minder extraverte persoonlijkheid te krijgen. Zweedse onderzoekers van de Universiteit van Göteburg denken dat gehoorverlies hierbij een rol speelt, zo meldt Gezondheidsnet.

Tijdens het onderzoek werden ruim zes jaar lang vierhonderd mensen van 80 tot 98 jaar gevolgd. Elke twee jaar werd hun fysieke en mentale gezondheid en hun persoonlijkheid getest. Er werd gekeken naar emotionele stabiliteit, extraversie en het sociale vermogen.

De onderzoekers konden geen verband aantonen tussen veranderingen in de persoonlijkheid en het minder worden van lichamelijke en cognitieve functies. De enige factor die ze in verband konden brengen met verminderde extraversie was gehoorverlies. Onderzoeker Anne Ingeborg Berg: 'Verrassend genoeg vonden we niet dat het achteruitgaan van de gezondheid mensen minder sociaal maakt. Maar gehoorverlies heeft een directe invloed op de kwaliteit van sociale situaties. Als de kwaliteit van sociale interactie minder wordt, heeft dat uiteindelijk effect op of en hoe we ons tot anderen verhouden', aldus Berg.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Personality.

© Nationale Zorggids