Normal_bejaard_koppel_relatie_ouderen

(Novum) - De gemeente Wageningen ontkent stellig dat oudere echtparen desnoods uit elkaar worden gehaald in de hoog oplopende zaak omtrent de vermeende illegale bewoning van verpleeg- en verzorgingshuis Dennenrust. Dat stellen desnoods worden gescheiden, klopt van geen kanten, stelt de gemeente dinsdag na berichtgeving van diverse media. De gemeente wil dat 32 van de 68 bewoners vertrekken, omdat hun verblijf niet past in het bestemmingplan.

"Gemeente Wageningen zal altijd de menselijke maat hanteren en haalt echtparen niet uit elkaar", is te lezen op de gemeentesite. Een rechtszaak moet waarschijnlijk duidelijkheid geven over de toekomst van Dennenrust. "De gemeente zal, indien zij in het gelijk wordt gesteld, maatwerk toepassen bij echtparen waarbij één van de partners wel een verblijfsindicatie heeft en de ander niet."

De stichting Jah-Jireh Woonzorg kocht het bejaardenhuis vorig jaar voor oudere Jehova's getuigen. Het is de bedoeling dat deze bewoners zo veel mogelijk voor elkaar zorgen. Maar volgens het bestemmingsplan mogen in Dennenrust alleen ouderen wonen die volledig afhankelijk zijn van zorg.

Nu wonen er ook mensen die geen officiële indicatie hebben en dus 'te gezond' zijn, stelt de gemeente. Dat is tegen de wet, betoogde PvdA-burgemeester Geert van Rumund maandag. Ouderenbond ANBO en lokale politici hebben veel kritiek op de bureaucratische houding van de burgemeester.

Van Rumund ontkent dat regeltjes voor de gemeente belangrijker zijn dan mensen. "Nederland heeft wetten en regels om de belangen van iedereen te behartigen en te beschermen. Dat dit in individuele gevallen tot schrijnende situaties leidt, is onvermijdelijk", zegt hij op de site. "De zorg werd te duur in Nederland, dus zijn de toelatingscriteria voor verzorgings- en verpleeghuizen aangescherpt. De beperkte plekken die er zijn, moeten beschikbaar zijn voor hen die het écht nodig hebben. Ook in Wageningen."