Normal_hart_gezondheid_zorg

Hoewel mensen na een hartaanval vaak het advies krijgen om regelmatig te blijven bewegen, kan te veel bewegen ook schadelijk zijn voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Dat meldt Gezondheidsnet.

De Amerikaanse onderzoeker Paul Williams van het Lawrence Berkeley National Laboratory voerde samen met collega's een tien jaar lopende studie uit naar 2400 mensen die een hartaanval hadden overleefd. In de loop van het onderzoek overleden 526 deelnemers als gevolg van een hartaanval of hartziekten. Over het krijgen van voldoende beweging zegt Williams: 'Meer is niet altijd beter'.

Over het algemeen blijkt lichaamsbeweging het risico op overlijden door een hartaanval met ongeveer 65 procent te verminderen. Mensen die echter meer dan 48 kilometer per week gaan rennen of meer dan 77 kilometer per week wandelen blijken het risico juist te verdubbelen. Aangezien het onderzoek werd uitgevoerd onder overlevenden van een hartaanval kunnen de onderzoekers niet zeggen of het resultaat ook geldt voor gezonde volwassenen die intensief sporten.

© Nationale Zorggids