Normal_zorgidee__onvz

Het belevingskussen van Hans van Wetten uit Budel heeft Het Beste Zorgidee 2014 gewonnen. Het kussen voor dementerende ouderen kreeg tijdens de finale van de zorginnovatiewedstrijd de meeste stemmen van het publiek. Van Wetten krijgt een startkapitaal van 10.000 euro om het kussen verder te ontwikkelen. Dat meldt de organisator van de wedstrijd ONVZ Zorgverzekeraar.

Door middel van geluidssignalen prikkelt het kussen de belevingswereld van dementerende ouderen. Bij aanraking hoort de patiënt bekende stemmen of muziek. 'In het kussen zitten sensoren en luidsprekertjes. Als de patiënt het kussen aanraakt, worden er stemmen, liedjes en muziek speciaal gericht op de gebruiker afgespeeld', vertelt Van Wetten. 'De familie of een mantelzorger speelt een belangrijke rol bij het ‘vullen’ van het kussen. Zij weten immers welke liedjes, gedichten of stemmen de patiënt graag hoort.' Niet alleen het publiek, ook de vakjury is gecharmeerd van het belevingskussen, omdat het de zorg persoonlijk maakt en bestemd is voor een groep kwetsbare patiënten. 'Het idee is mooi in zijn eenvoud en lijkt van grote betekenis voor dementerenden en hun familieleden', schrijft de jury in het juryrapport.

Hans van Wetten is leidinggevende bij een zorgcentrum in Weert en ontwikkelde het belevingskussen met zijn team en onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn eerste tests met een prototype zijn veelbelovend. 'Eén cliënt kon zich bijvoorbeeld alleen maar op een minder positieve manier uiten. Maar bij het gebruik van het kussen veranderde haar mimiek en zei ze zachtjes: ‘O, wat mooi.’ Dat was een reactie die we eigenlijk nog nooit bij haar hadden gezien.'

De prijsuitreiking van Het Beste Zorgidee vond woensdagmiddag plaats in het Krant Café in Amsterdam. Van Wetten ontving de prijs uit handen van de bestuursvoorzitter van ONVZ Zorgverzekeraar, Erno Kleijnenberg. De ONVZ Vakprijs gaat dit jaar naar het idee voor een zuinige injectiespuit, die de verspilling van dure oogmedicatie tegengaat. Psychologe Jellie Das uit Drachten stuurde het idee in.

© Nationale Zorggids