Normal_rontgen_scan_ziekenhuis_dokter

De mogelijkheid van een bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker is een stap dichterbij gekomen met de ontwikkeling van een nieuw algoritme. Onderzoeker Geert Litjens van het Radboudumc ontwikkelde een algoritme waarmee een computer in staat is om prostaatkanker te detecteren op een MRI-scan. Tot nog toe kan alleen een ervaren radioloog de MRI-beelden beoordelen. Litjens promoveert op 23 januari aan het Radboudumc in Nijmegen.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks krijgen meer dan 10.000 mannen deze ziekte, waarvan een kwart overlijdt. De invoering van een bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker kan deze sterfte met zeker 22 procent verminderen. De mogelijke aanwezigheid van prostaatkanker is momenteel alleen vast te stellen op basis van verhoogde PSA-waarden in het bloed en het het uitvoeren van een invasieve prostaatbiopsie. De huidige praktijk leidt tot veel (over)diagnose en overbehandeling en is daarom niet geschikt voor bevolkingsonderzoek.

Een PSA-test gecombineerd met een MRI is waarschijnlijk wel specifiek genoeg. Geert Litjens schat in dat voor bevolkingsonderzoek in Nederland tienduizenden MRI’s per jaar gemaakt moeten worden. De apparaten hiervoor zijn er wel, maar er zijn te weinig ervaren radiologen om deze beelden te beoordelen. Als radiologen geholpen kunnen worden door de geautomatiseerde beoordeling van de computer, is de inzet van MRI wel mogelijk.

Om MRI-scans door de computer te laten beoordelen op prostaatkanker, ontwikkelde Geert Litjens een algoritme. Hij baseerde zich hiervoor op de werkwijze van radiologen: 'Het eerste wat het programma moet doen is aanwijzen waar de prostaat zit. Voor een radioloog is dat kinderspel, maar de computer heeft er wat meer moeite mee. Vervolgens kijkt het programma heel globaal of er verdachte gebieden zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld donkere vlekken in de prostaat die daar niet horen. Als hij iets ziet dat prostaatkanker zou kunnen zijn, gaat het programma gedetailleerd naar die plek kijken.'

© Nationale Zorggids