Normal_muziek

Een kwart van de Nederlandse jongeren heeft gehoorschade. Dat blijkt uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC), meldt de NOS.

Het goede nieuws is dat het percentage jongeren tussen de 12 en 25 jaar niet groter is geworden ten opzichte van een jaar geleden. Toch maakt de Nationale Hoorstichting zich zorgen, want de cijfers duiden op “een structureel en omvangrijk gezondheidsprobleem”.

De stichting vond twee jaar geleden al dat de politiek meer aandacht moet besteden aan de problematiek en gaat de politiek nu opnieuw om aandacht vragen. “Gehoorschade heeft een leven lang impact op het welzijn, de leerprestaties en het arbeidsperspectief van jongeren”, zegt directeur Laura van Deelen. “Er moet nu echt een landelijk actieplan  tegen gehoorschade komen.” Boosdoener lijkt harde muziek via de koptelefoon of tijdens het uitgaan te zijn.

Onderzoekers van het AMC onderzochten het gehoor van mensen uit alle leeftijdsgroepen via online zelftesten. Tijdens de testen werd bijvoorbeeld gemeten hoeveel er in een rumoerige omgeving werd verstaan. Indien er sprake is van een slechte uitslag, dan moet de persoon in kwestie nog wel langs een huisarts om gehoorschade definitief te laten vaststellen. “We maken ons zorgen over de lange termijn”, zegt Wouter Dreschler van het AMC. “Gehoorverlies heeft juist consequenties op de momenten dat het gezellig is.”

Uit de resultaten valt verder op dat het aantal ouderen met gehoorschade voor het tweede jaar op rij met vijf procent afneemt. Volgens het onderzoek hebben nu 79 procent van de mensen boven de 75 jaar gehoorschade. Dat percentage is net zo hoog als de groep mensen met gehoorschade tussen 66 en 75 jaar.

© Nationale Zorggids