Normal_medicatie_pillen_medicijnen

Hoewel er al jaren wordt gezegd dat het gebruik van medicijnen door ouderen met dementie in verpleeghuizen moet dalen, is het gebruik de afgelopen jaren nauwelijks gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar ouderengeneeskunde en dementie Sytse Zuidema van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), meldt het Ouderenjournaal. 

Zuidema bestudeerde negen Nederlandse onderzoeken, die tussen 2003 en 2011 zijn gepubliceerd, naar het gebruik van psychofarmaca door mensen met dementie. "Het gebruik van antipsychotica bij mensen met dementie in verpleeghuizen is gedaald, van 37 naar 28 procent, dat is het goede nieuws”, zegt Zuidema. “Die daling is minder dan ik had verwacht, maar toch, het is gedaald. Maar daar staat tegenover dat middelen tegen angststoornissen en antidementiemiddelen met hetzelfde percentage is gestegen. Onder aan de streep betekent dit dat in acht jaar tijd het gebruik van psychofarmaca ongeveer gelijk is gebleven.”

Zuidema spreekt zijn verbazing over de resultaten uit. “In Groot-Brittannië is na 2003, toen psychofarmaca geregeld negatief in het nieuws waren, het gebruik van vooral antipsychotica sterk gedaald. Ik had een dergelijke sterke daling ook in Nederland verwacht, te meer omdat de werking van de pillen helemaal niet zo goed is: bij slechts twintig procent van de gebruikers is het effectief. Artsen en verzorgend personeel vertrouwen te veel op de werking van de pillen - onterecht.”

“Daar komt bij dat de bijwerkingen van met name antipsychotica niet mis zijn: stijfheid van spieren; sufheid; de pillen kunnen zelfs leiden tot beroertes met overlijden tot gevolg. Daarom is het belangrijk om de richtlijn te volgen. Die luidt: eerst betere zorg en begeleiding, met adviezen door een psycholoog om met probleemgedrag om te gaan, dan pas pillen.”

© Nationale Zorggids