Normal_tweede_kamer

De Tweede Kamer is geschrokken van het aantal bezwaarschriften dat is ingediend bij gemeenten over het veranderen of stopzetten van de huishoudelijke hulp. Daarom wil een aantal Kamerfracties nog voor de zomer hierover een Kamerdebat. CDA en PVV hebben een debat aangevraagd en dat wordt door D66, SP en GroenLinks ondersteund. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Verschillende Kamerleden van deze partijen noemen de cijfers schokkend en maken zich zorgen. Gisteren maakte Binnenlands Bestuur namelijk bekend dat er zo'n 3000 bezwaarschriften sinds begin dit jaar zijn ingediend bij 41 gemeenten over het veranderen of stopzetten van de huishoudelijke hulp. “Extrapoleren naar een landelijk beeld geeft een getal van zo’n 30.000 bezwaarschriften”, zegt Fleur Agema (PVV). Het debat moet voor de zomer plaatsvinden, omdat op Prinsjesdag het geld wordt verdeeld. GroenLinks en SP zijn van mening dat een deel van de rijksmeevaller van de vijf miljard naar huishoudelijke hulp moet gaan.

De regeringspartijen VVD en PvdA zouden het debat niet willen voeren. Agema: “Dat is een schande, want door hen verkeren 30.000 afhankelijke (meestal) hoogbejaarden de hele zomer in onzekerheid over hun thuishulp.” Uit het onderzoek van Binnenlands Bestuur bleek dat bij de gemeente Utrecht, die de hulp heeft versoberd, tot nu toe 840 bezwaren binnen zijn gekomen. Oosterhout is helemaal gestopt met de huishoudelijke hulp, hier zijn ruim 300 bezwaarschriften binnengekomen. Opvallend zijn de 457 bezwaarschriften in de gemeente Den Haag, hier is namelijk niets veranderd in het zorgaanbod.

Mona Keijzer (CDA) verbaast zich niet over de grote hoeveelheid bezwaarschriften. “Van begin af aan heb ik gezegd dat de procedure om huishoudelijke hulp binnen de Wmo 2015 veel te ingewikkeld is. Mijn amendement om dat te vereenvoudigen heeft het echter niet gehaald, dankzij PvdA, VVD, D66, CU en SGP. Burgers snappen het niet en gemeenten blijkbaar ook niet.”

© Nationale Zorggids