Normal_rss_entry-1235

(ANP) - Van de 1,2 miljoen 75-plussers in Nederland heeft bijna de helft geen internetaansluiting. Dat constateert marktonderzoeker Telecompaper woensdag. Telecompaper ondervroeg zeshonderd kinderen en kleinkinderen naar het telecombezit en -gedrag van hun ouders en grootouders. Steeds meer ouderen wonen echter langer thuis, doordat het beleid hierop gericht is. In de toekomst zullen ouderen steeds vaker de vraag krijgen of zij gebruik willen maken van diensten via het internet, zogeheten e-health, zo meldde onderzoeksinstituut NIVEL eerder. De ouderen moeten hiervoor op internet. 

Mobieltjes zijn iets populairder bij de senioren, zo kwam naar voren. Iets meer dan de helft procent van de ondervraagden gaf aan dat hun ouder, opa of oma een mobiele telefoon heeft. Over het algemeen is dit wel een wat ouder model, slechts 13 procent van de 75-plussers gebruikt een smartphone.

Tablets doen het opvallend goed onder ouderen, aldus Telecompaper. Een kwart van de 75-plussers maakt gebruik van een handheld computer. Volgens de marktonderzoeker is het grootste deel van de tabletgebruikers ook aangesloten op het internet.

Het Nederlanders instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) maakte in april bekend dat als ouderen voordelen zien of al bekend zijn met e-health, zij hier eerder gebruik van zullen maken. Ouderen staan over het algemeen welwillend tegenover e-health, want slechts een kwart van hen denkt dat het problemen zal opleveren, omdat ze nog nooit gebruik hebben gemaakt van internet of geloven dat e-health te moeilijk voor hen is. In de toekomst zullen ouderen steeds vaker de vraag krijgen of zij gebruik willen maken van diensten via het internet. Denk bijvoorbeeld aan contact met een zorgverlener via een beeldverbinding op het internet. NIVEL-onderzoekster Anke de Veer: “Waar vooral twijfels over zijn is of contact via het internet prettig is en of de toepassingen goed werken.” 

Lees verder