Logo_unie_kbo_logo

Een goede uitwisseling van medicatiegegevens kan in sommige gevallen iemands leven redden. Ouderenorganisaties Unie KBO en de koepel van apothekers (KNMP) pleiten daarom voor meer aandacht voor de uitwisseling van belangrijke medische informatie van patiënten. Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Schippers (Volksgezondheid) over gegevensuitwisseling en gegevensbescherming binnen de zorg. Dit meldt Unie KBO. 

In Nederland moet een patiënt zelf schriftelijk toestemming geven voor de uitwisseling van medicatiegegevens. Zo kan de zorgverlener het meest actuele medicatieoverzicht opvragen om de patiënt zo goed mogelijk te behandelen. Alleen is dit overzicht volgens Unie KBO niet helemaal compleet, wat medicatiebewaking voor de apotheker lastig maakt. Laboratoriumuitslagen, nierfunctiewaarden en de reden van voorschrijven zouden bijvoorbeeld ook geregistreerd moeten worden om een compleet beeld van de patiënt te schetsen.

Volgens Unie KBO zou het daarnaast eenvoudig en laagdrempelig moeten worden om regie op eigen medische gegevens te voeren. Zorgverleners zouden randvoorwaarden moeten hebben om patiënten te informeren over gegevensuitwisseling en ouderen kunnen motiveren om toestemming te geven. Zo kan de behandeling van de patiënt zo goed mogelijk worden afgestemd op medicatiegebruik en bestaande lichamelijke klachten.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer dat vandaag plaatsvindt, wordt gesproken over de gegevensuitwisseling. De Unie KBO en KNMP vragen de Tweede Kamer om minister Schippers aan te laten dringen bij tweedelijns zorginstellingen om hun gegevens te delen met de eerste lijn en om hier randvoorwaarden voor op te stellen. Ook hopen de belangenorganisaties dat de wet die stelt dat de reden van het voorschrijven op het recept vermeld moet worden, beter wordt gehandhaafd.

Naast het debat over gegevensuitwisseling, discussieert Unie KBO vandaag ook met minister Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Klijnsma. Zo wordt er gesproken over koopkrachtherstel, de verwachte pensioenkortingen, stijgende zorgkosten en de mantelzorgboete voor ouderen met een onvolledige AOW.

© Nationale Zorggids