Normal_vaccinatie_prik_2534

Als het aan de Gezondheidsraad ligt, worden ouderen niet langer standaard gevaccineerd voor gordelroos. Het vaccin zou niet voldoende bescherming bieden en kan bovendien gevaarlijk zijn voor mensen met een lage weerstand. De Gezondheidsraad schreef vorige week een brief aan minister Schippers van Volksgezondheid over de effectiviteit van de vaccinatie voor gordelroos. Dit meldt NU.nl.

De vaccinatie vermindert de kans op gordelroos met slechts 2 procent, waardoor iemand van 70 jaar 9,8 procent kans heeft op het virus, in plaats van 11,8 procent. Ook de kans op zenuwpijn (PHN) neemt slechts heel licht af. Gordelroos vormt volgens de Gezondheidsraad geen gevaar voor de bevolking. “Daarmee is er geen publiek belang gemoeid met vaccinatie en hoort deze niet thuis in het Rijksvaccinatieprogramma.”

Het virus komt voornamelijk voor bij mensen met een lage weerstand. Vooral ouderen worden getroffen door gordelroos, waardoor zij een belangrijke doelgroep vormen binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Echter lopen patiënten wiens immuunsysteem minder goed werkt ook meer risico om ziek te worden van het vaccin. Ziekten zoals Crohn, kanker en hiv-infecties kunnen de patiënt dusdanig zwak maken dat vaccinatie tegen gordelroos zelfs levensgevaarlijk kan uitpakken. Volgens de Gezondheidsraad zouden ouderen daarom niet standaard gevaccineerd moeten worden.

Er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuw vaccin tegen gordelroos. Wanneer dit middel op de markt komt, is het volgens de Gezondheidsraad verstandig om dan opnieuw te overwegen of ouderen gevaccineerd moeten worden tegen het virus. Gordelroos wordt veroorzaakt door reactivatie van het waterpokkenvirus en is besmettelijk voor mensen die zelf nog niet eerder waterpokken hebben gehad. Tijdens de opleving ontstaan kleine blaasjes op de huid die jeuken en pijn kunnen doen. Ook kan de patiënt last krijgen van zenuwpijn.

© Nationale Zorggids