Normal_ouderen_wandelstok_handen

Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid verhogen het budget voor eerstelijns verblijf structureel met 33 miljoen euro, zodat meer kwetsbare ouderen hiervan gebruik kunnen maken. Het totale budget voor eerstelijns verblijf komt daarmee op meer dan 213 miljoen euro. Dat meldt Rijksoverheid. 

Deze zorg – onderdeel van de Zorgverzekeringswet - is bedoeld voor kwetsbare ouderen die thuis wonen maar tijdelijk intensievere zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld om te herstellen van een ziekte of na een medische specialistische behandeling in het ziekenhuis. Goede samenwerking tussen ziekenhuizen en verpleeghuizen kan helpen voorkomen dat ouderen onterecht in het ziekenhuis worden opgenomen of naar huis gaan terwijl ze er eigenlijk nog niet klaar voor zijn.

Schippers en Van Rijn vergroten daarnaast de mogelijkheden voor specialisten ouderengeneeskunde om buiten een verpleeghuis hun vak uit te oefenen. Er wonen steeds meer ouderen met een complexe zorgvraag thuis, omdat ze dat willen en kunnen met goede wijkverpleging en andere zorg en ondersteuning thuis. De huisarts heeft niet altijd de kennis en kunde in huis voor deze complexe zorgvragen. Specialisten ouderengeneeskunde kunnen daar wel in voorzien. Door het mogelijk te maken hun deskundigheid ook bij mensen thuis in te zetten, kan de zorg voor kwetsbare ouderen thuis verder verbeteren.

Door: Redactie Nationale Zorggids