Normal_geld_munt_1_euro

Vorige week plaatsten de vijf grootste pensioenfondsen hun cijfers, waaruit bleek dat de dekkingsgraad laag is. De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds ervoor staat. De nieuwst cijfers wijzen erop dat er volgend jaar hoogstwaarschijnlijk meer pensioenverlagingen dreigen. Ondanks dat er in de komende zes maanden nog veel kan veranderen, is ouderenorganisatie ANBO bezorgd over de huidige ontwikkelingen. Dat meldt ANBO.

“Zolang de ECB de rente kunstmatig laag houdt, zijn wij tegen korten. De huidige situatie laat vooralsnog een realistisch beeld zien van hoe pensioenfondsen er werkelijk voor staan”, zegt Liane den Haan, directeur van ANBO.

Gezamenlijk hebben de ouderenbonden, op initiatief van ANBO, een oplossing aangedragen voor het korten van de pensioenen. In de praktijk is het zo dat als er 10 procent gekort moet worden, dit met 1 procent per jaar wordt verspreid over tien jaar. De ouderenbonden stellen voor om eerst twee jaar te wachten totdat de ECB klaar is. Waarschijnlijk stijgt de rente dan en zouden de dekkingsgraden ook kunnen toenemen. Als de dekkingsgraden inderdaad toenemen hoeft er niet gekort te worden. Als dan blijkt dat de pensioenfondsen nog steeds niet genoeg geld hebben, dan kan er intensiever gekort worden: in acht jaar korten wat de pensioenfondsen normaal gesproken in tien jaar zouden doen. “Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen en wij geloven dat deze manier voor alle partijen rust brengt”, aldus Den Haan.

Door: Redactie Nationale Zorggids