Normal_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft zorgaanbieder Cato een aanwijzing gegeven. Cato moet ervoor zorgen dat binnen zes weken de cliëntdossiers in orde zijn. Als dat niet gebeurt, kan de inspectie een last onder dwangsom of last onder bestuursdwang opleggen. Dat meldt IGZ.

Cato is een organisatie met twee zorgcentra in Den Haag: Carel van den Oever en Bezuidenhout. De aanwijzing geldt voor deze twee locaties. Daarnaast biedt Cato thuiszorg en beschikt de organisatie over een aantal seniorenwoningen in Den Haag. De inspectie heeft al langere tijd zorgen over de kwaliteit van zorg bij Cato. Cato heeft niet genoeg urgentiebesef en verbeterkracht getoond de afgelopen jaren. De organisatie heeft wel maatregelen genomen, maar die hebben niet geleid tot het gewenste resultaat.

Tijdens een recent inspectiebezoek in juli 2016 bleek dat er nog steeds heel wat mis was. De inspectie heeft Cato verzocht om daar wat aan te doen. Zo moest Cato aandacht besteden aan de cliëntdossiers. In deze dossiers worden de wensen, behoeften, mogelijkheden en beperkingen van de cliënten genoteerd. Een volledig en up-to-date cliëntdossier is van belang om constant goede zorg te leveren en het gedrag van cliënten te kunnen begrijpen. Als de dossiers niet goed worden bijgehouden, kan dat leiden tot risico’s voor de cliëntveiligheid. Bij een inspectiebezoek korte tijd na het bezoek in juli werden opnieuw de cliëntdossiers gecontroleerd. Die bleken nog steeds niet op orde te zijn.

Binnen zes weken moet Cato de cliëntdossiers op orde hebben. Verder moet Cato de komende periode verschillende verbetermaatregelen nemen. Medewerkers moeten (bijna-) fouten bijvoorbeeld structureel melden. Ook moet er werk gemaakt worden van de kwaliteit van het personeel en de bezetting.

De inspectie controleert of Cato de aanwijzing binnen de vastgestelde termijn opvolgt. Als dat niet gebeurt, kan de inspectie een last onder dwangsom of last onder bestuursdwang opleggen. De inspectie verwacht maandelijks een verslag van Cato over alle verbetermaatregelen. De inspectie volgt de ontwikkelingen bij Cato nauwlettend, onder andere met onaangekondigde bezoeken.

Door: Redactie Nationale Zorggids