Normal_concertgebouw_zaal_orkest

Om aandacht te vestigen op de bijzondere relatie tussen muziek en de ziekte van Alzheimer organiseert het VUmc Alzheimercentrum samen met het Koninklijk Concertgebouworkest een bijzonder concert op 20 september, de vooravond van Wereld Alzheimerdag. “Zelfs in een vergevorderd stadium van de ziekte hebben patiënten baat bij het luisteren naar muziek”, zo meldt het VUmc.  

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt in de avond van 20 september werken van Leclair, De Beriot, Rossini, Saint-Saëns en Bach. Tussendoor vertellen VUmc-wetenschappers en musici over musiceren met en voor mensen met dementie en over de invloed van muziek op de hersenen.

Onderzoeker Sietske Sikkes van het VUmc Alzheimercentrum doet een literatuurstudie naar de relatie tussen muziek en de ziekte van Alzheimer: “Ook mensen met ernstige dementie reageren nog op muziek, waarschijnlijk omdat hersengebieden voor het muzikale geheugen relatief lang gespaard blijven door de ziekte.” Mogelijk is het beoefenen van muziek ook beschermend: “Muziek maken is complex, want meerdere hersengebieden moeten met elkaar ‘praten’. Een recente overzichtsstudie verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Epidemiology laat zien dat mensen die hun hersenen actief houden op latere leeftijd, bijvoorbeeld door het maken van muziek, mogelijk een lager risico hebben op het krijgen van dementie.”

Een deel van de opbrengst van de kaartverkoop van het concert gaat naar wetenschappelijk onderzoek van VUmc Alzheimercentrum. Meer informatie over tijden en kaartverkoop is te vinden op www.alzheimercentrum.nl/concert. 

Door: Redactie Nationale Zorggids