Normal_copyright_stockfreeimages_tandarts_controle

Ouderen die thuiszorg krijgen of die in een verpleeghuis gaan wonen, hebben op dat moment vaak al een slecht gebit. Slechte mondhygiëne en het niet willen meewerken aan een behandeling van de tandarts zorgt bij de doelgroep voor problemen met het gebit. Tandarts Arie Hoeksema bestudeerde de gegevens van bijna 3.000 ouderen en presenteerde zijn conclusies woensdag op de Rijks Universiteit Groningen. Dit meldt Nu.nl.

De gebitsproblemen van 65-plussers lopen uiteen van gaatjes, tandvleesproblemen, pasvormproblemen met het kunstgebit en afgebroken tanden. De gegevens die de tandarts bestudeerde waren van ouderen die thuis woonden, mensen die in een verpleeghuis wonen of thuiszorg kregen en thuiswonenden met en zonder mantelzorg.

De problemen spelen al als de ouderen worden opgenomen in het verpleeghuis. Bewoners die hun eigen gebit nog hebben, zijn in de regel jonger bij opname in het verpleeghuis dan bewoners met een kunstgebit. Ook wilde de eerste groep minder vaak meewerken wanneer een tandarts hun gebit wilde verzorgen. Die behandeling is juist belangrijk want 72 procent van de bewoners heeft een matige tot slechte mondhygiëne. Behandeling van een tandarts is noodzakelijk om verdere problemen te voorkomen en gezondheidsrisico’s te beperken.

Hoeksema concludeerde in zijn onderzoek tevens dat zorgafhankelijke 65-plussers meer kwetsbaar zijn dan bewoners met hun eigen gebit. Bovendien worden meer medicijnen gebruikt onder de deelnemers met een kunstgebit.

Door: Redactie Nationale Zorggids