Normal_ouderen_wandelstok_handen

In 2016 belandde elke vijf minuten een 65-plusser na een val op de spoedeisende hulpafdeling, met alle nare gevolgen van dien. Zelfstandig wonen wordt daardoor vaak een stuk lastiger. VeiligheidNL, Nutricia, Philips, ONVZ Zorgverzekeraar en PostNL bundelen daarom de krachten en starten in 2017 een bijzonder programma ter ondersteuning van de senioren die thuis willen blijven wonen. Met project TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel) bieden zij een totaalpakket aan ondersteuning om de kans op vallen te verkleinen en de zelfredzaamheid van senioren te vergroten. Dat meldt VeiligheidNL.

Veel senioren hechten waarde aan hun vrijheid en willen graag zelfstandig blijven wonen. Maar niet iedereen heeft naasten die mantelzorg kunnen geven en het aanbod aan ondersteuningsprogramma’s is versnipperd. Met project TOM bieden de organisaties een pakket aan met ondersteuning en maatregelen waarvan bewezen is dat ze werken. Er wordt samengewerkt met vertrouwde lokale professionals, zoals de eigen fysiotherapeut en diëtist.

De deelnemers volgen niet alleen een beweegprogramma, maar krijgen ook persoonlijk voedingsadvies en een bewegingsmonitor, een apparaatje dat de bewegingen bijhoudt en analyseert. Deze interventies zorgen ervoor dat preventieve maatregelen kunnen worden genomen waar nodig. Om de kans op vallen te verkleinen, werken de deelnemers twee keer per week op hun eigen niveau met een fysiotherapeut aan spierkracht, balans en coördinatie en krijgen ze voorlichting.

Maar ook voeding is van belang als het gaat om valpreventie. Zeker voor kwetsbare senioren wordt het lastiger om dagelijks alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen, waardoor hun algehele conditie achteruit gaat. Daarom worden alle deelnemers gescreend op ondervoeding en wie dat nodig heeft krijgt een persoonlijk voedingsadvies. Persoonlijke aandacht is ook een essentieel element binnen project TOM. Omdat veel zelfstandig wonende senioren zich eenzaam voelen of wat extra hulp kunnen gebruiken, zijn er getrainde ouderenadviseurs die de deelnemers bezoeken en ZorgConsulenten van ONVZ Zorgverzekeraar die regelmatig bellen om te horen hoe het gaat. Ze bieden een luisterend oor en de deelnemers kunnen bij hen terecht met vragen.

Best is de eerste regio waar project TOM van start gaat met een pilot. In de loop van 2017 gaan, verspreid over Nederland, nog drie testregio’s met project TOM aan de slag. Voor meer informatie over het project is te vinden op www.projecttom.nl.