Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Nederlanders boven de 65 jaar zijn erg tevreden over hun huisarts. De artsen van nu krijgen hoge cijfers voor zowel sociale vaardigheden als vakkennis. In de afgelopen vijftig jaar is het vak sterk veranderd. Nieuwe technieken geven winst, maar ook risico's. Dit blijkt uit onderzoek door KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, zo meldt KBO-PCOB.

Zeventien jaar, zo lang komen senioren gemiddeld bij hun vaste huisarts. Zo'n vier keer per jaar komen ze op consult. Ze geven hem of haar het rapportcijfer 8,1 voor sociale vaardigheden en vakkennis. De arts verwijst goed door volgens 95 procent van de respondenten en 91 procent vindt de praktijk goed bereikbaar.

Een consult duurt gemiddeld 11 minuten; acht van de tien senioren vinden dat voldoende. Na afloop heeft 85 procent van hen het gevoel een volledig antwoord te hebben gekregen op hun vragen. Toch is er ook ruimte voor verbetering. Senioren betreuren het dat artsen minder dan vroeger aan huisbezoeken doen en door de hogere werkdruk minder tijd hebben voor hun patiënten. 

Een kwart van de senioren zoekt online naar gezondheidsinformatie. De meesten gebruiken Google, of ze zoeken op sites als Thuisarts, Gezondheidsnet en -plein, de Apotheker, huisarts.nl, Wikipedia en sites van ziekenhuizen en zorgverzekeraars. 

Het onderzoek werd in opdracht van de KBO uitgevoerd door TeraKnowledge(r) in oktober en november 2016 door middel van online interviews. 1.100 senioren namen deel, van gemiddeld 74 jaar. Qua geslacht, leeftijd, woongebied, geloof en opleiding representeert deze steekproef de Nederlandse bevolking van 65 jaar en ouder. 

Door: Redactie Nationale Zorggids