Normal_voeten_ouderen35345

Mensen met hiv hebben vaker last van ouderdomsklachten dan gezonde mensen boven de 45 jaar. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Judith Schouten en Katherine Kooij van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het Amsterdam Institute for Global Health and Development. Door verbeterde medicatie komt de levensverwachting van de patiënten steeds dichter bij die van gezonde mensen te liggen, waardoor de toenemende ouderdomskwalen beginnen op te vallen. Dit meldt NU.nl.

Voor het onderzoek zijn ruim 1.100 personen onderzocht die ouder zijn dan 45 jaar. De onderzoekers hebben zowel mensen met hiv onderzocht als mensen vanaf 45 jaar die zich op hiv hebben laten testen bij GGD Amsterdam maar niet besmet bleken. Beide groepen hebben een vergelijkbare levensstijl en besmettingsrisico. Daarom konden de groepen goed met elkaar vergeleken worden.

Hiv-patiënten hebben vaker kanker, suikerziekte en botontkalking, zo blijkt uit het onderzoek. De kans op hart- en vaatziekten is zelfs twee keer zo hoog bij de groep met hiv-patiënten. Als mogelijke oorzaak noemen de onderzoekers de constante ontstekingsreactie in het lichaam van iemand die hiv heeft. Dit kost het lichaam veel energie en kan ook zorgen voor een verslechterd afweersysteem. Op zo’n moment, met een slechte weerstand, is iemand veel vatbaarder voor ouderdomsziekten. Ook bijwerkingen van medicijnen kunnen mogelijk klachten veroorzaken.

Voor het onderzoek werden de deelnemers iedere twee jaar lichamelijk getest. Ook beantwoordden zij vragen over hun stemming en hun werk. Schouten vindt dat dit onderzoek verlengd moet worden om de resultaten meer betrouwbaar te maken. Ze raadt aan nog minimaal tien tot twintig jaar lang door te blijven gaan met het onderzoek.

Door: Redactie Nationale Zorggids