Logo_logo_cordaan

Dit jaar krijgen ongeveer 150 ouderen met dementie van zorginstelling Cordaan slimme sensoren in huis geplaatst. Het is een proef die de zorginstelling samen met Philips uitvoert. De sensoren houden het leefstijlpatroon van de ouderen bij. Dat meldt het Parool.

Hoe langer het systeem in het huis is, hoe meer het weet; het is namelijk een zelflerend systeem. Indien het afwijkend gedrag signaleert, krijgt de mantelzorger, verzorgende of wijkverpleegkundige een waarschuwing.

“Met dit systeem zie je of mensen in hun leefstijlpatroon achteruitgaan. Je merkt het als bewoners minder of trager bewegen of moeilijker uit hun stoel komen. Zo’n patroon kan aanleiding geven om naar die meneer of mevrouw toe te gaan om te vragen: hoe gaat het? Heeft u iets anders nodig? Uiteindelijk moeten de sensoren helpen mensen langer en veiliger te laten wonen”, zegt bestuurder Eelco Damen van Cordaan. Als een demente oudere is gevallen en niet meer opstaat, gaat een alarm af.

Bij succes kunnen de sensoren ook gebruikt worden voor andere groepen, zoals mensen die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, andere kwetsbare demente ouderen en verstandelijk gehandicapten. Cordaan betaalt voor iedere oudere die een sensorsysteem krijgt duizend euro per jaar. Maar omdat de sensoren het aantal ziekenhuis- en verpleeghuisbezoeken hopelijk verlaagt, verwacht Cordaan hierop bijna twintigduizend euro te kunnen besparen.

Door: Redactie Nationale Zorggids