Normal_fiets_ouderen

Nederlanders zitten graag op de fiets. Zeker nu er warmer weer in aantocht is. Gezond, maar niet helemaal zonder risico’s. Vooral voor ouderen, want één op de drie 55-plussers heeft gehoorproblemen. Deze worden vaak ontkend en ingrijpen uitgesteld. Gemiddeld doen ouderen er zes tot zeven jaar over om een hoortoestel aan te schaffen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg, voor henzelf en voor andere weggebruikers. Dit meldt Specsavers op basis van eigen onderzoek. 

Een verminderd gehoor is typisch zo’n verschijnsel dat mensen lange tijd ontkennen. Onderschatting van het probleem en soms ook overschatting van het hoorvermogen kan dan een rol spelen.

Ouderen zien zelf het probleem van gehoorverlies niet zo als zij deelnemen aan het verkeer, blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 70 procent van de ouderen die fietsen, denkt dat gehoorverlies niet zal leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Toch geeft één op de zes fietsers boven de 55 jaar aan weleens in een risicovolle verkeerssituatie terecht te zijn gekomen doordat ze iets niet goed hadden gehoord. Blijkbaar is er dus een verschil in perceptie en gedrag.

De uitkomsten van het Specsavers onderzoek worden herkend door ANWB. Met name fietsers ondervinden hinder van verminderd gehoor. Uit ledenonderzoek van de ANWB blijkt namelijk dat mensen met gehoorproblemen vaak moeite hebben om de richting van geluid te bepalen en achteropkomend verkeer te laat horen. Zeker op de fiets ben je op zulke momenten extra kwetsbaar.

Hoe komt het dan toch dat men zo laat ingrijpt? “Gehoorproblemen ontstaan meestal geleidelijk”, verklaart Cindy Egging, audicien van Specsavers. “Daardoor wordt het te laat opgemerkt en is de urgentie niet aanwezig om meteen in te grijpen. Daarnaast is er ook sprake van een emotionele drempel. Zonde, want je helpt niet alleen jezelf ermee.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids