Normal_man__zorgopleiding__verpleging__verpleegkundige__ziekenhuis__hulp__onderzoek

Oudere patiënten met kanker kiezen na een gesprek met een oncologieverpleegkundige vaker voor een palliatieve behandeling dan voor een operatie. Oncologieverpleegkundigen in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) voeren sinds drie jaar gesprekken met oudere kankerpatiënten om zo te achterhalen wat de lichamelijke en geestelijke fitheid is van de patiënt. Dat meldt Trouw.

Palliatieve behandelingen gaan niet meer om het verlengen van het leven, maar om de kwaliteit van het leven. Zodat ouderen nog het maximale uit het leven kunnen halen met zo min mogelijk klachten. Voor deze vorm van behandeling wordt steeds vaker gekozen na een gesprek met een gespecialiseerd verpleegkundige, zo ziet het UMCG. Het ziekenhuis voert gesprekken met ouderen om de herstelmogelijkheden van deze patiënten te achterhalen, maar ook wat hun geestelijke gesteldheid is.

“Wij hebben steeds vaker een onderbuikgevoel bij oudere patiënten: is het nog wel echt verstandig om hen te opereren? We willen voorkomen dat mensen er een stuk slechter uit komen en misschien langer leven en zonder kanker, maar een leven hebben van mindere kwaliteit”, zegt oncologisch chirurg Barbara van Leeuwen van het UMCG.

Het ziekenhuis wil daarom achterhalen wat een patient nog uit het leven wil halen. Het doel van het ziekenhuis is dat deze oudere kankerpatiënten de zorg krijgen die zij nodig hebben of willen. Hoewel het benadrukt dat het niet om kostenverlaging gaat, kunnen de gesprekken een besparing van ongeveer 2,7 miljoen euro opleveren. Andere ziekenhuizen in Groningen nemen de methode van het ziekenhuis inmiddels over, maar richten zich vooral op ouderen met eierstokkanker. 

Door: Redactie Nationale Zorggids