Normal_normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Wie lijdt aan een voorstadium van dementie, zou mogelijk gebaat kunnen zijn bij het gebruik van de robot Tiago. Smart Homes, een kenniscentrum voor Domotica & Slim Wonen, test sinds kort het gebruik van de robot bij allerlei dagelijkse activiteiten. Tiago kan de patiënt helpen door deze bijvoorbeeld te helpen herinneren om medicijnen in te nemen. De zelfredzaamheid van mensen met een voorstadium van dementie blijft daardoor hoger waardoor zij langer thuis kunnen blijven wonen. Dit meldt EngineersOnline.

Het verschil tussen de robot en de verscheidenheid aan beschikbare apps is dat de robot daadwerkelijk naar de persoon toe komt en daar helpt. Om apps te gebruiken is een smartphone nodig, en die vergeten ouderen vaak bij zich te hebben. “Tiago komt fysiek naar je toe en herinnert je op een vriendelijke manier”, zegt Richard Pasmans, projectleider bij Smart Homes.

De robot is uitgerust met verschillende functies die prettig zijn voor de patiënt en mantelzorgers. Zo wordt er een spelletje gespeeld als afleiding, terwijl de robot thermisch de hartslag van iemand meet en registreert. Mantelzorgers kunnen deze gegevens ook bekijken. Ook kunnen objecten zoals een sleutelbos of bril worden gevonden. De robot is uitgerust met sensoren wanneer het de weg in huis kan vinden.

Robot Tiago zit op dit moment in een testfase waarbij gekeken wordt naar de werkelijke bijdrage die het kan leveren aan mensen met een voorstadium van dementie. De feedback van deze tests wordt gebruikt om de technologie verder te ontwikkelen. Of de robot dan ook daadwerkelijk op de markt komt, moet nog blijken.

Door: Redactie Nationale Zorggids