Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Met meer dan 15.000 sterfgevallen was dementie in 2016 opnieuw de belangrijkste oorzaak van de sterfte onder Nederlanders. Vooral meer mannen overleden aan dementie, vergeleken met een jaar eerder. Ook stierven meer mensen ten gevolge van een val. Dat blijkt uit voorlopige cijfers over doodsoorzaken van het CBS.

Met bijna 15.400 sterfgevallen, 7 procent meer dan in 2015, staat dementie opnieuw bovenaan de lijst van meest voorkomende doodsoorzaken. Bij vrouwen is dementie met meer dan 10.000 sterfgevallen de belangrijkste doodsoorzaak. De sterfte aan dementie nam vooral onder mannen toe; deze was vorig jaar 11 procent hoger dan een jaar eerder. Bij mannen is dementie met ruim 5.000 sterfgevallen na longkanker de meest voorkomende doodsoorzaak.

In 2016 stierven bijna 10.700 Nederlanders als gevolg van longkanker, een toename van iets meer dan 2 procent. Bij mannen is longkanker met bijna 6.300 sterfgevallen nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak, gevolgd door dementie en de beroerte. Het verschil tussen dementie en longkanker wordt echter wel steeds kleiner. Longkanker is als doodsoorzaak bij vrouwen met bijna 4.400 gevallen inmiddels van groter omvang dan borstkanker, met ruim 3.100 sterfgevallen.

Bijna 9.500 Nederlanders stierven vorig jaar als gevolg van een beroerte. Net als in 2015 is de beroerte de op twee na belangrijkste oorzaak van overlijden. Met ruim 5.500 gevallen stierven vrouwen vaker aan een beroerte dan mannen. De beroerte is na dementie de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen. Het aantal Nederlanders dat overleed aan deze aandoening is vorig jaar iets gedaald. De daling was onder mannen en vrouwen naar verhouding ongeveer even groot.

De sterfte aan niet-natuurlijke doodsoorzaken steeg in 2016 vergeleken met een jaar eerder met 6,4 procent naar ruim 7.700 sterfgevallen. Deze stijging hangt vooral samen met een toename van het aantal Nederlanders dat overleed na een val. In totaal waren dat er 3.300 een stijging van 16 procent. 

Door: Redactie Nationale Zorggids