Normal_normal_geld__portemonnee__muntgeld

Na drie jaar van toenemend pessimisme over hun financiële situatie en toekomst, groeit bij ouderen voorzichtig het vertrouwen. Dit blijkt uit onderzoek over koopkracht onder 1.700 vijftigplussers van seniorenorganisatie KBO-PCOB, zo meldt KBO-PCOB. 

In 2016 verwachtten zes van de tien senioren dat hun pensioenuitkering het volgende jaar erop achteruit zou gaan. In 2017 verwachten nog maar twee van de tien dat hun pensioen erop achteruit zal gaan. In 2016 merkte 55 procent van de senioren dat ze in vergelijking met het jaar daarvoor minder geld op hun bankrekening kregen, nu is dit 33 procent. Ook het idee dat senioren meer inleveren dan andere bevolkingsgroepen is teruggelopen. Verder wordt er dit jaar door minder senioren bezuinigd en staan minder senioren rood.

Dit betekent niet dat senioren financieel zwaarder belast kunnen worden. Manon Vanderkaa: “Wel of geen eigen vermogen, dat blijkt veel uit te maken. Wie tijdens het werkzame leven een buffer heeft weten op te bouwen, is meestal financieel weerbaar op latere leeftijd.” Het gaat hierbij om de optelsom van een goed aanvullend pensioen, spaargeld, eigen woning, beleggingen en koopsom/lijfrentepolissen.

Uit het onderzoek van KBO-PCOB volgt dat senioren zonder eigen vermogen bij een onverwachte belastingaanslag van 400 euro veel sneller in de problemen komen (49 procent) dan senioren mét eigen vermogen (3 procent). Ze staan vaker rood op hun lopende rekening en ze staan daarenboven langer roo). Het afgelopen jaar hebben ze meer moeten bezuinigen op hun uitgaven en ze zien vaker af van een artsenbezoek vanwege de kosten.

Manon Vanderkaa: “Met deze onderzoeksresultaten in de hand, zal het niemand verbazen dat senioren met weinig of geen spaarbuffer vaker wakker liggen van hun financiële situatie. We zijn blij dat de meeste senioren eindelijk wat minder somber hoeven zijn over hun financiële situatie. Maar geven als dringende opdracht mee aan het nieuwe kabinet: zorg dat de senioren zonder financiële buffer niet afglijden in armoede.”

Door: Redactie Nationale Zorggids