Normal_voeten_ouderen35345

Gemiddeld worden mensen steeds ouder, maar de alleroudsten onder ons behalen geen hogere leeftijd dan 30 jaar geleden. Er zit weinig speling in de maximumleeftijd voor de mens. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd statistisch onderzoek van onderzoekers van Tilburg University en de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zij baseren hun conclusie op data van 75.000 Nederlanders die de laatste 30 jaar overleden zijn op een leeftijd van minstens 94 jaar. Dit meldt Tilburg University.

De statistici ontdekten met behulp van de zogenaamde Extreme-waardentheorie dat er duidelijk een bovengrens is aan de maximumleeftijd waarop mensen overlijden. Voor vrouwen wordt die geschat op 115.7 jaar en voor mannen 114.1. Deze leeftijd neemt niet toe in de onderzochte periode van 1986 tot 2015, ondanks dat het aantal mensen dat een leeftijd van 95 bereikt bijna is verdrievoudigd. Die genoemde maximale leeftijden zijn schattingen, de werkelijke waarden kunnen wat afwijken, tot iets boven de 120 jaar.

In 2016 verscheen een artikel van Amerikaanse biologen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature waarin zij stelden dat de alleroudsten ter wereld sinds 1995 niet meer ouder worden. Maar volgens veel wetenschappers was dat onderzoek gebaseerd op gebrekkige statistiek. Het huidige onderzoek laat zien dat er toch een bovengrens aan de maximumleeftijd in zicht is.

Door: Redactie Nationale Zorggids