Normal_normal_ouderen_wandelstok_handen

Coöperatie Laatste Wil, een groep ouderen die zonder stervenshulp op een zelfgekozen moment wil kunnen sterven, heeft een legaal conserveermiddel gevonden die in de buurt komt van de Pil van Drion. De Pil van Drion staat beter bekend als de zelfmoordpil. Dat melden NOS en de NVVE. 

Nederlanders de zelfdoding mogelijk maken, zijn strafbaar bezig, zegt advocaat Wim Anker. Maar de Coöperatie denkt niet dat de overheid het conserveermiddel zal verbieden, omdat het op veel verschillende manieren wordt gebruikt. De coöperatie wil leden op de hoogte stellen van de off- en online verkoopadressen. En dat mag ook, zegt woordvoerder Gert Rebergen.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) hoopt dat het middel het antwoord is op de wens van veel mensen om zelf over hun levenseinde te beslissen en waardig te kunnen sterven. NVVE-directeur Agnes Wolbert zegt dat het middel met name een enorme stap zou zijn voor mensen die niet afhankelijk willen zijn van artsen of andere hulpverleners.

Over de rol van de NVVE hierin zegt Agnes Wolbert dat de NVVE haar leden met hun keuzes niet alleen laat. "We begeleiden mensen die dat willen bij het maken van eigen afwegingen over hun levenseinde en bieden de relevante informatie. Als dit middel goed en veilig is gebleken, zullen we ernaar verwijzen zoals we onze leden ook informeren over andere effectieve middelen."

De NVVE gaat ervan uit dat de Coöperatie de presentatie van dit middel grondig heeft voorbereid en dus zeker is van haar zaak. Er mogen geen twijfels zijn over de werking. Uiteraard moet ook worden gewaarborgd dat het middel zorgvuldig kan worden bewaard en dat het niet in verkeerde handen kan vallen. Daarin is dit middel overigens niet uniek; hetzelfde geldt voor de dodelijke medicijnen en combinaties van medicijnen die al langer bekend zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids