Normal_oma_ouderen_berjaarden

Nabestaanden stappen steeds vaker naar de rechter om het testament van hun overleden familielid aan te vechten. Het komt regelmatig voor dat de familie twijfelt of de persoon in kwestie nog wel kon overzien wat bepaalde wijzigingen in het testament teweeg brengen. Om vast te stellen of er sprake is van een wilsbekwame persoon die zijn of haar testament wenst te veranderen, wordt daarom de hulp ingeschakeld van gespecialiseerde artsen. Zij moeten voor zowel de notaris als de familie twijfels wegnemen. Dit meldt RTL Nieuws.

Het testament is een officieel document en het is bijzonder lastig om de laatste wensen van de overledene aan te vechten. Toch zien advocaten dat er steeds meer vraag is naar rechtshulp in zulke zaken. Door de vergrijzing krijgen notarissen meer te maken met kwetsbare ouderen, zegt notaris Jef Oomen. Hij noemt het voorbeeld van een oudere vrouw die haar dochter wilde onterven na een ruzie. “Komt u volgende week terug, heb ik gezegd. Anderhalve week later van het voorbij en over.”

Soms kunnen zulke kleine incidenten grote gevolgen hebben. Wanneer iemand dementie heeft, is deze mogelijk niet langer in staat om rationeel te begrijpen wat het onterven van iemand daadwerkelijk inhoudt. Maar waar de grens getrokken moet worden, blijkt moeilijk. Iemand met lichte dementie zou bijvoorbeeld problemen kunnen hebben met een paar testjes, maar zou nog wel in staat kunnen zijn om de gevolgen van een wijziging in het testament te overzien. Wanneer het testament wordt aangevochten, is er bijna altijd twijfel over de wilsbekwaamheid van die persoon.

Ieder jaar wordt tot twintig keer een gespecialiseerde arts ingeschakeld door het kantoor van Oomen. “Het advies van een arts na een uitgebreid gesprek kan voor mij net de doorslag geven. Dat ik overtuigd ben dat iemand voldoende in staat is te begrijpen waar hij ja tegen zegt”, aldus Oomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids