Normal_normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Het Medisch Centrum Leeuwarden liet bezoekers afgelopen woensdag zien hoe het is om te leven als oudere met beperkingen. Wie wilde deelnemen, kreeg een ouderdomssimulatiepak aan en maakte zo de vermoeidheid, kortademigheid en andere fysieke beperkingen van een oudere mee. Dat meldt de Leeuwarder Courant. 

Het ziekenhuis in Leeuwarden wilde hiermee aantonen dat het een seniorvriendelijke plek is, met aandacht voor het (soms) beperkte leven van een oudere. Deelnemers kregen een vest aan van 10 kilo, met om de enkels en armen een gewicht van 2,5 kilo. De bedoeling was om deelnemers hiermee uit balans te halen, strammer te maken, en algeheel minder beweeglijk. Ook kregen deelnemers een koptelefoon op, waarmee hun gehoor werd verminderd en een bril om het zich te verslechteren.

Of een dergelijk ouderdomspak een echt beeld geeft van hoe een oudere zich door het leven beweegt is niet bewezen, maar het geeft wel duidelijk de beperkingen aan waarmee veel ouderen in het dagelijks leven kampen. Het MCL heeft wederom het keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis ontvangen van ouderenbond KBO-PCOB. Toch heeft het ziekenhuis nog meer plannen om de dienstverlening aan ouderen nóg beter te maken. Door onder andere de samenwerking tussen zorgverleners te evalueren en een geheel nieuw beweegprogramma te introduceren, moet de oudere patiënt het ziekenhuis sneller kunnen verlaten.

Door: Redactie Nationale Zorggids