Normal_ouderen__dement__eenzaam

De erkenningscommissie ouderenzorg heeft de interventie ‘GRIP op probleemgedrag’ erkend als goed onderbouwd en effectief. De interventie is ontwikkeld door de afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeenskunde van het VUmc en besteedt aandacht aan oorzaken van probleemgedrag en het belang van methodisch werken. Uit onderzoek blijkt dat GRIP helpt bij het verminderen van probleemgedrag en psychofarmacagebruik bij bewoners met dementie in de intramurale zorg. Dat meldt Stichting Vilans. 

Probleemgedrag, zoals roepen, onrustig zijn of geagiteerd reageren, komt voor bij tachtig procent van de mensen met dementie. Probleemgedrag zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven bij bewoners en een verhoogde belasting van verzorgend personeel. Regelmatig worden psychofarmaca gebruikt om probleemgedrag te behandelen: middelen waarvan het effect beperkt is en de bijwerkingen hoog. Toch gebruikt rond de 65 procent van de verpleeghuisbewoners met dementie psychofarmaca.

‘GRIP op probleemgedrag’ beantwoordt aan de noodzaak om hier iets aan te doen. De interventie bestaat uit scholing en een stappenplan voor methodisch werken. Het methodisch werken wordt ondersteund door de online tool GripOnline en is voor het hele zorgteam bedoeld. Het methodisch werken bestaat uit vier stappen; signaleren, analyseren, behandelen en evalueren. De zorgmedewerkers, psycholoog en specialist ouderengeneeskunde hebben ieder hun eigen rol en verantwoordelijkheden in dit proces, dat door de GripOnline-tool wordt gestructureerd.

In het eindoordeel spreekt de erkenningscommissie van een doortimmerde onderbouwing. De interventie zorgt voor een brede, open kijk bij de zorgprofessional. Ook vinden zij dat er veel aandacht is voor complexe samenwerkingsprocessen, het wie-doet-wat en het optimaal profiteren van ieders expertise. De commissie waardeert dat de interventie bestaande protocollen en richtlijnen gebruikt. Daarnaast hebben zij aangegeven dat de eerste aanwijzingen voor effectiviteit aanwezig zijn. 

De goede onderbouwing komt door het wetenschappelijk onderzoek van dr. Sandra Zwijsen en collega’s, dat is verricht naar de effecten van GRIP op zowel probleemgedrag en psychofarmacagebruik bij bewoners, als op de werkdruk en werktevredenheid bij zorgmedewerkers. GRIP is effectief gebleken in het verminderen van probleemgedrag en psychofarmacagebruik bij bewoners met dementie. Met GRIP verandert de werkdruk niet, maar neemt de werktevredenheid onder zorgmedewerkers wel toe. 

Door: Redactie Nationale Zorggids