Normal_ouderenzorg_mantelzorg_echtpaar_bejaarden_ouderen

Bijna 80 procent van de ouderen hebben behoefte aan intimiteit, zoals knuffelen of handen vasthouden. Ongeveer 10 procent van de ouderen mist seks in zijn of haar leven. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds in opdracht van RTL Nieuws, zo meldt de nieuwszender. 

Fysieke symptomen die gepaard gaan met ouder worden, hebben invloed op het seksuele gedrag van ouderen. Maar ook medische problemen zorgen voor obstakels. “Prostaatkanker, bijvoorbeeld. Of medicijnen die het libido verlagen. Daarnaast wordt je lichaam ouder, je bent sneller moe en je slaapritme verandert. Dat heeft allemaal invloed op je seksleven”, zegt Els Gouman, eigenaresse van een christelijke erotiekshop.

Gouman ziet ook dat vrouwen tijdens en na de overgang meer last hebben van een droge vagina en ook mannen worden minder snel opgewonden dan voorheen. Ouderen in bijvoorbeeld verpleeghuizen ervaren bovendien een gebrek aan privacy als het gaat om intiem willen zijn. Gouman vindt dat zorgverleners daar meer aandacht aan moeten besteden.

Veel ouderen vinden het tevens moeilijk om te praten over hun seksuele behoeften en zijn eigenlijk van mening dat ze geen seks meer mogen hebben vanwege hun leeftijd. Schrijer Henny de Vos noemt het een bepaalde vorm van preutsheid. En omdat ouderen er liever niet over praten, worden problemen vaak ook niet opgelost.

Gouman vindt het desondanks van groot belang dat ouderen over hun problemen praten om verdere achteruitgang van bijvoorbeeld de mentale gezondheid tegen te gaan. De Vos adviseert ouderen om samen op zoek te gaan naar een oplossing. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde seksuele posities niet meer lukken in verband met rugproblemen of andere fysieke problemen. Door samen iets anders te proberen en eventueel hulpmiddelen te gebruiken, kunnen ouderen opnieuw intimiteit vinden. En als dat niets oplost, is een huisarts of seksuoloog een laatste redmiddel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids