Normal_ambulance_3

Het duurde vijf uur voordat de 91-jarige Lies van Delft werd opgehaald door de ambulance. Ze was gevallen en had haar heup gebroken, maar moest uren wachten om naar het ziekenhuis vervoerd te worden. De vrees is dat mensen steeds langer moeten wachten op de ambulance omdat de sector kampt met een personeelstekort, stelt de directeur van Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond. Van Delft werd binnen een half uur bezocht door een arts, maar moest op bed blijven wachten tot ze om 1.30 uur ‘s nachts eindelijk naar het ziekenhuis werd gebracht. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De situatie is schrijnend, maar komt steeds vaker voor. Door personeelstekort op de ambulancedienst moet gekozen worden voor de meest acute meldingen, waardoor een dame zoals Lies langer moet wachten op de ambulance. “We streven er naar om die ritten binnen twee uur gedaan te hebben”, aldus Arie Wijten, directeur van Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond. “Dit heeft veel te lang geduurd. Maar we hebben geen enkele reservecapaciteit en dan gaan acute gevallen voor.”

De zoon van Lies van Delft is niet te spreken over de gang van zaken. “Het maakt me pissig dat een mevrouw van deze leeftijd zo lang moet wachten tot zij wordt geholpen”, zegt zoon Victor. “Zo ga je niet met mensen om.” Uiteindelijk moest zijn moeder vijf uur in bed blijven liggen. Ze had veel pijn en moest naar de wc, maar kon niet lopen. De arts die de vrouw een half uur na de valpartij onderzocht, constateerde een heupfractuur.

“We moeten out of the box gaan denken om het probleem op te lossen”, zegt Wijten. “Als we dat niet doen, komt er geen verandering en dit krijg je niet meer uitgelegd. Arjen Littooij, directeur van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond riep al op om buitenlandse krachten in te zetten om de bemanning van de ambulance weer op peil te krijgen.

Door: Redactie Nationale Zorggids