Normal_nvve_levenseinde_euthanasie_logo

De oproep van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig levenseinde (NVVE) om Albert Heringa een hart onder de riem te steken, levert een stroom aan reacties op. Meteen al in het weekend waarin de actie begon, ondertekenden ruim zestienduizend mensen de petitie. De NVVE verzamelt alle reacties en overhandigt ze op 31 januari aan Albert Heringa bij het Paleis van Justitie in Den Bosch om hem – ongeacht de uitspraak – een hart onder de riem te steken. Dat meldt NVVE. 

Het Hof in Den Bosch bepaalt op 31 januari of Heringa wordt gestraft omdat hij in 2008 zijn 99-jarige moeder hielp bij haar wens om te sterven. Moek Heringa had een langdurige en weloverwogen wens om te sterven. Zij had op haar hoge leeftijd echter niet de mogelijkheid om zelf op een menswaardige manier een eind aan haar leven te maken. Bovendien vond zij geen arts bereid die haar mocht helpen. Albert Heringa verstrekte zijn moeder uiteindelijk de dodelijke medicijnen. Hij vertelde erover in de indrukwekkende documentaire De laatste wens van Moek.

Hulp bij zelfdoding door familieleden en andere naasten komt geregeld voor in Nederland. Dat gebeurt in het diepste geheim, omdat het strafbaar is. Het Openbaar Ministerie twijfelde niet aan de goede bedoelingen van Albert Heringa, maar besloot hem toch te vervolgen en eist een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. De NVVE vindt dat het OM hiermee hulp gelijk stelt aan een misdaad. Volgens de NVVE kan het Hof nu geschiedenis schrijven door te erkennen dat Albert Heringa geen andere keuze had dan zijn moeder te helpen.

Tien jaar na dato doet het Hof in Den Bosch uitspraak. Volgens de NVVE verdient hij de steun van iedereen. Vandaar de oproep om Albert Heringa een hart onder de riem te steken, door de bon uit de advertentie in diverse kranten van afgelopen zaterdag en maandag op te sturen of steun te betuigen via internet (www.nvve.nl/heringa) en social media. Op 31 januari zorgt de NVVE ervoor dat Heringa een warm onthaal krijgt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids