Normal_eenzaam_ouderen_bejaarde

Ouderen die alleen wonen zijn op zoek naar meer gezelligheid en samenzijn en daarom worden verlaten verpleeg- of verzorgingstehuizen tegenwoordig omgebouwd tot luxe appartementen met op elke gang een eigen woonkamer. Bijvoorbeeld in Rotterdam, waar het project ‘De Zorgbutler’ staat. Ouderen wonen er zelfstandig, maar de diverse zorgondernemers die ook in het pand zijn gevestigd kunnen waar nodig zorg verlenen als ouderen daar een budget voor hebben gekregen. Dat meldt NOS. 

“Je moet het zien als een soort buurthuisjes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ze drinken er koffie en maken plannen voor de rest van de dag”, aldus zorgondernemer Hans van Putten. Sinds de overheid geen financiering meer vrijgeeft voor verpleeghuiszorg, wordt van ouderen verwacht dat zij langer zelfstandig thuis wonen, eventueel met behulp van thuiszorg.

Ouderen die nog fit en vitaal zijn kunnen gemakkelijk alleen wonen, maar op een gegeven moment volgt een gevoel van eenzaamheid, zegt Van Putten. Ze zijn vaak alleen, op dagelijks bezoekje van de wijkverpleegkundige na. Binnen het project van Van Putten blijven ouderen zelfstandig, maar is zorg gemakkelijk toegankelijk. Het plan is om verspreid door het land zo’n vijftig complexen te plaatsen waar ouderen die niet meer alleen willen wonen zich kunnen huisvesten.

Woonzorg Nederland, een woningcorporatie, heeft inmiddels zo’n tweehonderd gebouwen opgekocht, waarvan 75 eenzelfde soort zelfstandig appartementencomplex worden. Ook in Utrecht zijn organisaties ermee bezig. In bijvoorbeeld Nieuw Bleyenburg kunnen ouderen een appartement kopen of huren en gebruikmaken van een inpandig restaurant en onder meer een fysiotherapeut. 

Door: Redactie Nationale Zorggids