Normal_oudere_cafe

Ouderen die behoefte hebben aan sociaal contact, zoeken niet per se leeftijdsgenoten en gaan ook niet altijd naar een speciale ontmoetingsplek voor ouderen. Dit blijkt uit onderzoek van twee sociaal geografen die ruim tweehonderd ouderen interviewden. Ouderen willen niet naar wijkcentra, omdat het daar om hun leeftijd gaat en niet om het contact. Ze vinden het ook niet nodig om alleen contact te hebben met mede-ouderen en vinden het juist fijn om ook met andere leeftijdsgroepen om te gaan. Dat meldt de Volkskrant. 

Winkelcentra en markten zijn plekken waar ouderen zich op hun gemak voelen, omdat er een ongedwongen sfeer hangt. Zodra het een georganiseerd festijn is dat speciaal voor ouderen in het leven is geroepen, hebben ze de neiging om niet om te komen dagen omdat ze het niet gezellig en vooral oubollig vinden.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat ouderen moeite hebben met het openstaan voor andere culturen. De afgelopen jaren is in veel wijken in vooral grote steden de diversiteit aan culturen toegenomen, waardoor ouderen zich iets minder vertrouwd voelen in hun buurt. Juist sociale plekken als markten en winkelcentra helpen de ouderen een gevoel van vrijheid geven.

“We hebben geen aanwijzingen dat ouderen tegenwoordig minder veilig zijn dan vroeger, maar ze voelen zich wel minder veilig. Dat wordt gevoed door het onbekende dat ze om zich heen zien. Mensen kunnen vaak goed overweg met hun directe buren, maar slagen er niet in die ervaring uit te breiden naar een bredere groep migranten in hun wijk, aldus sociaal geograaf Roos Pijpers. 

Door: Redactie Nationale Zorggids