Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Niet alleen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zet in op extra ondersteuning aan kwetsbare ouderen op de spoedeisende hulp, ook het St. Antonius Ziekenhuis en Reinier de Graaf openden onlangs een speciale afdeling voor ouderen. Het St. Antonius met locaties in Nieuwegein en Utrecht heeft sinds januari een afdeling voor senioren met heupbreuken en Reinier de Graaf in Delft zet in op zeventigplussers met botbreuken én dementie of alzheimer. Dat meldt Trouw. 

Ook andere ziekenhuizen hebben afdelingen die centra voor geriatrische traumatologie worden genoemd. Onder meer het Rijnstate en Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben zich aangesloten bij de trend.

De centra moet ervoor zorgen dat ouderen met minder complicaties rondlopen en beter en sneller doorstromen naar het verpleeghuis. “Het blijkt dat we door betere opvang de sterfte onder ouderen met een derde kunnen verminderen. We proberen nu de afdeling beter in te richten, met een aparte huiskamer en met bijvoorbeeld meer aandacht voor eten”, legt traumachirurg Detlef van der Velde van het St. Antonius uit.

In het Reinier de Graaf kunnen ouderen terecht die kampen met dementie, alzheimer of tijdelijke verwarring. De ‘Geriatrische Trauma Unit’ helpt ouderen met hun problemen zodat zij langdurig herstellen en dus minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. Op de afdeling zijn gespecialiseerde verpleegkundigen een geriater aan het werk. 

Door: Redactie Nationale Zorggids