Normal_cocaine_drugs

Coöperatie Laatste Wil (CLW) staakt het informeren van haar leden over de zelfdodingspoeder. Ook de collectieve inkoop ervan stopt. Dit doet CLW naar aanleiding van het door het Openbaar Ministerie aangekondigde strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Volkskrant. 

CLW heeft een middel gevonden dat de dood tot gevolg heeft en maakte eerder bekend het ‘humane’ zelfdodingsmiddel daadwerkelijk te gaan bestellen. Nu het OM een strafrechtelijk onderzoek uitvoert en daarbij kijkt of CLW een criminele organisatie is, heeft CLW haar activiteiten gestaakt.

In september maakte de coöperatie bekend te beschikken over een zelfdodingsmiddel voor mensen die hun leven als voltooid beschouwen. Sindsdien is het ledental gegroeid van drieduizend naar 23.000. “Wij wisten wel dat dit niet ongezien voorbij zou gaan. Maar we hadden niet verwacht dat justitie zich op onze individuele leden zou richten. Door de collectieve inkoop waren ze volgens ons niet strafbaar”, zegt bestuurslid Petra de Jong. Het OM staat daar anders in en wil de namen van de inkopers én van de inkoopgroepen. Deze gegevens weigerde CLW overigens te geven.

Dat de inkoop en inkoopgroepen nu gestaakt zijn, betekent niet het einde voor CLW. De groep bekijkt nu de mogelijkheden voor het gereguleerd verstrekken van het middel aan kleine groepen, maar dat voorstel gaat eerst ter controle langs het ministerie van volksgezondheid en justitie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids