Normal_kaars__lichtje__lampje

De man die zich jaren heeft ingezet voor de zelfgekozen dood, is op 97-jarige leeftijd overleden in Rotterdam. Piet Jiskoot wilde het voor iedereen mogelijk maken om zelf regie te houden over zijn of haar leven, tot aan de dood. Hij was dan ook een groot voorstander van een humane pil om zelf uit het leven te kunnen stappen. Zijn dood valt tegelijkertijd met de stop op het zelfdodingspoeder dat Coöperatie Laatste Wil enige tijd verschafte. Dit meldt NOS.

Jiskoot kwam als gast veel in de media en had een markante persoonlijkheid. Hij werkte eens mee aan een documentaire waarvoor hij pillen kocht in België. Bij elkaar genomen waren deze middelen dodelijk. Hiermee vroeg hij aandacht voor de komst van een zelfdodingsmiddel in Nederland. “Hij groeide er mee uit tot het boegbeeld van de zelfgekozen dood”, aldus Nieuwsuur-verslaggever Hans Kema, die de man goed kende. “Ironisch genoeg valt zijn overlijden samen met de beslissing van de Coöperatie Laatste Wil om te stoppen met plannen voor een dodelijk poeder voor leden.”

“We moeten in Nederland een eerlijke, humane pil mogelijk maken”, vond Jiskoot. “Ik wil zelf de touwtjes in handen houden. Anders gezegd, ik het roer tot mijn dood in eigen handen houden.” Of zijn wens voor een zelfgekozen dood ook is uitgekomen, is niet bekend gemaakt. De man overleed in een ziekenhuis in Rotterdam.

Door: Redactie Nationale Zorggids