Normal_auto

In drie jaar tijd zijn ruim tweehonderd ouderen gedupeerd door de politie en marechaussee. Zij namen het rijbewijs van de ouderen af, omdat zij vonden dat de ouderen lichamelijke of geestelijke problemen hadden die het rijvermogen beïnvloedden. Deze conclusies blijken onterecht en de rijbewijzen zijn daarom veelal zonder goede reden afgenomen. Dat meldt NOS. 

De 229 70-plussers van wie het rijbewijs was afgenomen, moesten vervolgens een medisch onderzoek ondergaan en een rijtest doen. Daaruit bleek dat zij geestelijk én lichamelijk prima in staat waren om een auto te besturen. Hun afgenomen rijbewijs kregen ze echter pas na zes maanden terug.

Dit overkwam ook emeritus hoogleraar Cees Smit Sibinga. Hij is 78 en moest ter plekke zijn rijbewijs aan de politie overhandigen. Volgens hem doen de politie en marechaussee aan ouderendiscriminatie. “Verkeersovertredingen van mensen van een meer gevorderde leeftijd worden kennelijk al snel gezien als aanwijzingen dat iemand niet meer goed functioneert. Terwijl agenten absoluut niet zijn opgeleid om dat te beoordelen”, zegt Smit Sibinga. Pas na zeven maanden kreeg hij zijn rijbewijs terug.

Smit Sibinga vindt het een kwalijke zaak dat ouderen in een brief te lezen krijgen dat zij geestelijk of lichamelijk niet goed functioneren of een ernstige psychiatrisch probleem hebben. En als achteraf blijkt dat dit niet het geval is, komt er geen excuus van noch de marechaussee noch het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), de organisatie die de brief verstuurt.

Het CBR laat in een reactie weten dat het de veiligheid van alle mensen op de weg wil garanderen en dat in de meeste gevallen na een medische test blijkt dat ouderen niet geschikt zijn om te rijden. Bovendien mag het CBR vier maanden doen over een het traject rondom een medische keuring, waardoor een rijbewijs is sommige gevallen inderdaad pas na zes maanden aan de eigenaar retour wordt gezonden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids