Logo_logo_alzheimer_nederland

Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd om het ApoE4-gen uit te zetten, dat verantwoordelijk is voor de productie van Alzheimereiwitten. Hierdoor komt de behandeling van de ziekte mogelijk een stapje dichterbij. Bij Alzheimer plakken eiwitten in de hersenen aan elkaar vast, waardoor ze zich ophopen in de zenuwcellen. Dit zorgt voor verstoringen in de hersenen waardoor problemen in het dagelijkse leven ontstaan. Dit meldt Alzheimer Nederland.

Bij het onderzoek naar het uitschakelen van het gen is gebruik gemaakt van menselijke hersencellen. Deze werden in een laboratorium opgekweekt vanuit huidcellen van mensen met Alzheimer. De wetenschappers zijn er in geslaagd om het gen ApoE4 veel minder schadelijk te maken. Veel mensen dragen het gen ApoE3 bij zich, de onschuldige variant van het gen. Door de hersencellen te behandelen met het middel (PH002), wordt ApoE4 bijna net zo onschadelijk als ApoE3.

Wel zijn de onderzoekers terughoudend in hun conclusies. Het zou gezien moeten worden als een opstapje naar de mogelijke behandeling van de ziekte. Er wordt voornamelijk gekeken naar het behandelen van de aangekoekte eiwitten, terwijl dit onderzoek zich richt op het voorkomen dat eiwitten zich aan elkaar gaan hechten. Die manier van onderzoek zou het effect van medicijnen veel beter kunnen vastleggen.

Bovendien is de werking van het medicijn alleen getest op menselijke hersencellen. Het is niet duidelijk wat de bijwerkingen zijn op de rest van het lichaam. Ook zouden patiënten PH002 voor lange tijd moeten gebruiken om de problemen met eiwitophopingen te voorkomen. Er is nog onvoldoende onderzocht of langdurig gebruik van het middel schadelijk is voor de gezondheid.

Door: Redactie Nationale Zorggids