Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Het plan van GroenLinks om ouderen te screenen op kwetsbaarheid, valt niet in goede aarde bij Jan Slagter, directeur bij omroep MAX en oprichter van verpleeghuis Ben Oude NijHuis. Corinne Ellemeet van GroenLinks wil dat ieder ziekenhuis senioren van zeventig jaar en ouder screent op kwetsbaarheid voordat zij ingrijpende behandelingen krijgen. Dat meldt de  Telegraaf. 

“Je komt als oudere nerveus in het ziekenhuis, misschien net met een ambulance en je krijg te horen: we kunnen u beter niet opereren. De afweging die de oudere patient dan moet maken, kan nooit zuiver zijn”, zegt Slagter.

Als het aan Ellemeet ligt, gaan ziekenhuizen overbehandeling van ouderen tegen. Dat betekent dat artsen moeten stilstaan bij de zin van een operatie of behandeling. Deze aanpak zou ook de zorgkosten laten afnemen. Slagter vindt dat geld, vooral als het gaat om een nodige operatie of behandeling, niet in de weg mag staan. Als het aan de MAX-omroepbaas ligt, bemoeit de politiek zich in het geheel niet met dergelijke, soms ethische kwesties. 

Door: Redactie Nationale Zorggids