Logo_uwv_logo

Wie lang moet doorwerken tot aan de pensioenleeftijd, blijkt vaker langdurig ziek te worden terwijl zij nog werken. Uitkeringsinstantie UWV deed onderzoek nadat het aantal langdurig zieke werknemers vanaf 2016 explosief steeg. Uit dit onderzoek bleek onder andere dat het vooral 60-plussers zijn die enkele jaren voor hun pensioen in de ziektewet zitten. Dit meldt Trouw.

Het aantal 60-plussers dat in 2012 langdurig ziek was, ligt op 4.800. Vier jaar later is dit aantal gegroeid naar 11.200, wat meer dan een verdubbeling is. “Dat komt mede door de hogere pensioenleeftijd, doordat we langer moeten doorwerken”, aldus UWV-onderzoeker Carla van Deursen. In de jaren tachtig konden oudere werknemers vaak op vervroegd pensioen via de vut, maar die regel bestaat niet meer. Volgens Deursen gebeurt nu zelfs het tegenovergestelde, omdat de regelingen er voor oudere werknemers alleen maar slechter op worden.

Wel stelt het UWV dat het gros van de werknemers hun pensioenleeftijd haalt zonder uit te vallen op het werk. Uit het onderzoek blijkt dat het langdurig ziekteverzuim vooral hoog is bij grotere bedrijven. Kleine bedrijven ligt het ziekteverzuim op 1,2 procent, bij grotere werkgevers is dat 1,8 procent. Vooral bij de overheid en in de zorg is sprake van langdurige ziekte onder oudere werknemers. “Wij denken dat het komt door overheidsbeleid, dat het personeel al die reorganisaties niet trekt”, stelt Van Deursen.

Door: Redactie Nationale Zorggids