Normal_sleutels_huis_studentenhuis_studentenkamer_hand

Ouderen die gebruik maken van een sleutelkastje om de thuiszorg binnen te laten, worden gewaarschuwd voor de veiligheid hiervan. De kastjes blijken zeer eenvoudig open te breken door kwaadwillenden, waardoor de ouderen een makkelijk doelwit zijn. In Groningen werd in de nacht van zondag op maandag een 85-jarige vrouw beroofd van waardevolle voorwerpen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Sleutelkastjes zijn metalen voorwerpen van ongeveer 8 bij 15 centimeter, die de thuiszorgmedewerker door middel van een code kan openen om de sleutel voor de woning te pakken. Hierdoor kan de thuiszorg naar binnen als de patiënt niet zelf de deur kan openen, of in geval van nood. Thuiszorgorganisatie Allerzorg verplicht alle cliënten zelfs om zo’n kastje aan de gevel van het huis te bevestigen.

Toch blijkt dit geen veilige oplossing te zijn. “Het is een uitnodiging aan inbrekers om langs te komen. De sleutelkastjes kunnen zo opengebroken worden”, aldus Liesbeth Kooi, bij wiens moeder eerder deze week werd ingebroken. De oudere vrouw heeft zelf niets van de inbraak meegekregen en deed de volgende ochtend aangifte toen ze zag dat haar huis overhoop was gehaald. De politie constateerde dat de sleutelkast was opengebroken.

Kooi waarschuwt nu andere ouderen en hun familieleden voor vergelijkbare situaties. Zo’n kastje aan de buitenmuur laat weten dat een sleutel binnen handbereik is en dat de bewoner in slechtere gezondheid verkeerd. De kastjes die worden aangeraden zijn vaak rond de 50 euro, maar deze blijken eenvoudig opengemaakt te kunnen worden. Echt veilige sleutelkastjes liggen rond de 350 euro, een bedrag waar ouderen vaak geen geld voor hebben.

Voorheen lagen de sleutels van cliënten vaak op het kantoor van de thuiszorgorganisatie. Met het oog op privacy mag dat niet langer en hierdoor worden steeds meer ouderen verplicht om zo’n sleutelkastje aan te schaffen.

Door: Redactie Nationale Zorggids