Normal_natuur_ouderen_wandelen_genieten_bejaard

Gepensioneerden hebben niet altijd een realistisch beeld van hun opgebouwde pensioen en hun mogelijkheden tijdens het pensioen. Velen denken een tweede huis te kunnen kopen of een andere grotere investering te kunnen doen, maar vaak is daar uiteindelijk toch geen geld voor. Zestig procent van de Nederlandse gepensioneerden zegt desondanks comfortabel te kunnen leven. Dit meldt RTL Nieuws. 

Een deel van de toekomstig gepensioneerden denken mogelijkheden te hebben om later te investeren in ontroerend goed maar door een inschattingsfout lijkt dat vaak niet mogelijk. Men denkt vooraf ongeveer 38 procent van het inkomen kwijt te zijn aan vaste lasten, maar het werkelijke aantal ligt op 52 procent. Naast andere uitgaven zoals zorgkosten en hobby’s is er niet veel geld meer over voor de grotere investeringen die vooraf gepland waren.

Toch geeft zestig procent van de gepensioneerden aan comfortabel te kunnen leven. In Denemarken is 64 procent van de gepensioneerden tevreden met de leefomstandigheden. In België is dat veel lager, daar zegt maar 33 procent comfortabel te kunnen leven.

Door: Redactie Nationale Zorggids