Normal_ziekenhuis_oudere_familie_patient_bejaarde

Vanaf vandaag is het hitteplan geactiveerd voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe. KNMI heeft code geel afgekondigd voor deze provincies. Het RIVM waarschuwt deze regio’s voor enkele dagen hitte en roept op extra aandacht te besteden aan groepen kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te beperken. Dit meldt RIVM.

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur in de genoemde provincies de komende dagen op naar waarden tussen de 30 en 35 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20.

Gevaar voor ouderen en jonge kinderen

Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in zorginstellingen, jonge kinderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het is belangrijk alert te zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby's en jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Vorige week activeerde het RIVM het hitteplan voor heel Nederland. Toen was het in het hele land extreem warm. Komende dagen voorspelt het KNMI vooral in het zuiden en oosten hoge temperaturen. In de andere delen van Nederland wordt het minder warm.

Tips van het RIVM

De aanbevelingen van het RIVM zijn om voldoende te drinken, zoveel mogelijk in de schaduw te blijven en dunne kleding te dragen die bescherming biedt tegen verbranding. Ook dient men de huid goed in te smeren met zonnebrandcrème, het huis koel te houden door gordijnen te sluiten en lichamelijke inspanning te beperken. Bovendien kunnen de lokale GGD en het Rode Kruis tips en adviezen geven.

Door: Redactie Nationale Zorggids