Normal_natuur_ouderen_wandelen_genieten_bejaard

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaat controleren of zorginstellingen zich houden aan het hitteplan dat door de RIVM is geactiveerd. Vanaf gisteren geldt in delen van Nederland een hitteplan, dat er voor moet zorgen dat kwetsbare groepen extra aandacht krijgen tijdens de warmste dagen. De inspectie zegt extra maatregelen te nemen in het toezicht op zorginstellingen tijden een hittegolf. Dit meldt IGJ.

Zo besteedt de inspectie tijdens haar bezoeken aan instellingen extra aandacht aan de uitvoering van het hitteprotocol. Als er signalen bij de inspectie binnenkomen dat dit protocol niet wordt nageleefd, dan neemt de inspectie met voorrang telefonisch contact op met de bestuurder van de instelling. Mocht een bestuurder zijn verantwoordelijkheid niet nemen om benodigde maatregelen uit te voeren, dan dwingt de inspectie deze af.

Kwetsbare groepen

Op 2 augustus 2018 is het hitteplan geactiveerd door het RIVM. Dit geldt voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe. Er wordt gewaarschuwd dat men uit de zon moet blijven, lichamelijk beweging moet beperken en dat er vooral veel water gedronken moet worden. Ouderen, chronisch zieken en mensen in instellingen zijn kwetsbare groepen die tijdens de warmte extra goed in de gaten gehouden moeten worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids