Normal_contract

Meer dan 50 procent van de wilsverklaringen voor euthanasie is verouderd en daardoor niet meer bruikbaar. Wie zo’n verklaring heeft laten opstellen, zou deze af en toe samen met zijn huisarts moeten actualiseren. Gebeurt dit niet, dan is de kans groot dat een arts een verzoek tot euthanasie afwijst bij bijvoorbeeld mensen met dementie, waarschuwt huisarts Matthijs Wijmen die hier zes jaar lang onderzoek naar deed onder vijfduizend mensen. Dat meldt Trouw. 

Wijmen liet duizend leden van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) en vierduizend leden van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) meerdere malen een vragenlijst invullen. Minder dan de helft van de NVVE-leden ging in zes jaar tijd opnieuw in gesprek met zijn huisarts over de actualiteit van de wilsverklaring. Slechts 28 procent van de NPV-leden deed dit.

“Dit is één van onze meest prangende problemen. Wij zijn met de artsenfederatie in gesprek om toch tot een soort richtlijn te komen over hoe vaak je het er dan precies met je huisarts over moet hebben”, laat een woordvoerder van de NVVE weten. De vereniging stuurt leden die meer dan vijf jaar geleden een wilsverklaring hebben laten opstellen binnenkort een herinnering voor actualisering.

Artsenfederatie KNMG vindt het ook belangrijk dat een wilsverklaring recent is. Iemand die tien jaar geleden euthanasie wilde als hij zeer dement in een verpleeghuis zou wonen, wil dat nu mogelijk niet meer. Een arts zal te veel twijfelen over de wilsverklaring en de euthanasie niet willen uitvoeren.

Een wilsverklaring is een document die iedereen vrij mag opstellen, maar er zijn ook modelverklaringen voor. In het document staat vastgelegd wanneer iemand euthanasie zou willen of hoe lang iemand doorbehandeld wil worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids