Normal_rss_entry-148992

Vakbond FNV wil dat de verhoging van de AOW-leeftijd niet verder stijgt dan de huidige 66 jaar. Als minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de plannen voor verhoging niet laat varen, komt er geen pensioenakkoord. Daarmee dreigt vicevoorzitter Tuur Elzinga van FNV in Trouw.

"Een goed aanvullend pensioen is belangrijk, maar de meeste zorgen hebben mensen over tijdig stoppen met werken", zegt Elzinga in de krant. "Het kost de schatkist in 2019 650 miljoen euro, berekende het Centraal Planbureau. Het enige signaal dat Koolmees afgeeft, is dat mensen toch langer moeten doorwerken. Als ik een pensioenakkoord sluit, terwijl er niets verandert aan de stijging van de AOW-leeftijd, stuit ik op een een muur bij de FNV-achterban."

Werkgevers en de vakbonden praten al lange tijd over een nieuw pensioenstelsel. Daar zijn ze bijna uit, zegt Elzinga. "Maar er is pas een akkoord als op alle onderdelen overeenstemming is."

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal de komende jaren de AOW-leeftijd verder stijgen tot 67 jaar en drie maanden in 2022. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Door: ANP